Ana içeriğe atla

Kiraz' ın Coğrafyası

Kiraz, izmir'in 142 km.doğusunda Bozdaglarin yakınında kurulmuş şirin bir ilçedir. Kuzeyinde Salihli, kuzeydoğusunda Alasehir, guneyinde Nazilli ve batısında Ödemiş ilçeleriyle çevrilidir. Denizden yüksekliği 312 m.olup yüz ölçümü 585 km karedir. 52 tane kötü vardır ve bu köylerin çoğu bozdaglar üzerinde bulunur. Her köye ulaşım vardır. Bozdaglardan doğan küçük menderes çayı şehir merkezinden geçerek Beydag barajı' na dökülür.( 175 km.) Oradan da küçük menderes havzasini tamamlayıp Kuşadası nın Pamucak sahilinden Ege Denizine dökülür.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Keles ismi nereden geliyor?

Keles, Sir Derya bölgesinde kullanılan bir isimdir.Bu isim o yörede yaşamaktayken daha sonra Anadolu'ya geçerek, Batı Anadolu'ya Bizans sınırına yerleşen Kayı Boyu'na mensup Türkler tarafından getirilmiş bir isimdir.Ayrıca Oğuzlar'ın "Keles"adlı bir oymağının da bulunduğu bilinir.Osmanlı dönemine ait 16.yüzyıl tahrir defterlerinde Aydın Livesi dahilinde "Keles "adlı yörük cemaatinden bahsedilmektedir. V.yüzyılda başlayıp 1071 Malazgirt Zaferi ile hızlanan Türk göçleri ile tam anlamıyla Türk yurdu olan Anadolu'ya yerleşen Türk boyları;yerleştikleri yerlere ya kendi boy adlarını ya da göç ederek Orta Asya'daki boy adlarını Anadolu'ya taşımışlardır.

Güzel İlçem Kiraz

Bölge tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. İon Dönemi: M.Ö 8.yüzyılda İonlar "kışın sert soğuktan koruyan kışlık barınak"anlamına gelen Klaos/Kleos ismini vermişlerdir. Bizans Dönemi: "Çanak ova"anlamına gelen "Kilas/Kilos"ismini vermişlerdir.M.S 2.yüzyılın sonlarında Bizans Döneminde "Koloe/Kolose"adı veriliyordu. Osmanlı Döneminde Keles/Kelas ismini kullanılmıştır. Türkiye Cumhuriyeti Döneminde ise 1948 yılında ilçe olan Keles'e Kiraz ismi verilmiştir.Ayrıca Kiraz  İzmir'in ilçesidir.